Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Νέα Εποχή Οι προτάσεις μας για τη διαχείριση των νερών
Οι προτάσεις μας για τη διαχείριση των νερών

Επίσκεψη στον ΟΑΔΥΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Αγοραστάκης,  συνοδευόμενος από υποψήφιους Συμβούλους του συνδυασμού του «Νέα Εποχή,  Ανεξάρτητη Κίνηση Δήμου Πλατανιά» Γιάννη Λουφαρδάκη, Μανόλη Μανωλεδάκη Αλκιβιάδη Πενταράκη και Γιώργο Φρατζεσκάκη,  επισκέφτηκε τον ΟΑΔΥΚ σήμερα Πέμπτη 16/9/2010 και συνομίλησε με τη Διεύθυνση και το προσωπικό του για τα θέματα της διαχείρισης των νερών, του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των έργων αξιοποίησης των υδατικών πόρων όπως και της συνεργασίας μεταξύ του ΟΑΔΥΚ και των καλλικρατικών Δήμων. Ανέπτυξε δε συγκεκριμένα τις προγραμματικές θέσεις της παράταξής του ενόψει των δημοτικών εκλογών για το νέο Δήμο Πλατανιά. Μεταξύ των άλλων είπε: 

     “Η λειψυδρία τη φετινή χρονιά ήρθε να φανερώσει τα προβλήματα στην εκμετάλλευση και διαχείριση των υδατικών πόρων στην περιοχή μας και να υπογραμμίσει τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. 

     Σε μια εποχή κλιματικών αλλαγών η λειψυδρία θα είναι ένα φαινόμενο που αναμένεται να κάνει συχνότερα την εμφάνισή του, ιδιαίτερα στην Κρήτη, με σοβαρές επιβαρύνσεις σε ζωτικούς τομείς της κοινωνίας,  της οικονομίας και των οικοσυστημάτων της περιοχής μας. 

     Όπως αποδείχθηκε το φετινό καλοκαίρι σε μια περίοδο αιχμής στην κατανάλωση του νερού, μειώθηκε δραστικά η παροχή των πηγών και το σύστημα αντλήσεων των κεντρικών γεωτρήσεων δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει τις αυξημένες ποσότητες νερού που χρειαζόταν η ύδρευση και η άρδευση.  

 

Οι προτάσεις μας για το άμεσο μέλλον

1.         Από την άποψη του προγραμματισμού θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο αναρρύθμισης των πηγών και να προστεθούν νέες υδρογεωτρήσεις το σύστημα. 

2.         Να διαχωριστεί το μικτό υδροαρδευτικό σύστημα με την κατασκευή κεντρικού υδρευτικού αγωγού από Μυλωνιανά μέχρι Κολυμπάρι για την τροφοδοσία με καθαρό νερό των υδρογεωτρήσεων Μυλωνιανών όλων των δεξαμενών ύδρευσης της βόρειας περιοχής του νέου Δήμου Πλατάνια. Το έργο αυτό θεωρούμε ότι είναι πρώτης προτεραιότητας.

3.         Να επιταχυνθεί η κατασκευή του φράγματος Βαλσαμιώτη και να συνδεθεί με το διαχωρισμένο αρδευτικό σύστημα του ΟΑΔΥΚ. Σε συνδυασμό πρέπει να προστεθούν στην συνέχεια τα αρδευτικά δίκτυα στην υψηλή ζώνη Αγιάς-Κολυμβαρίου.

4.         Τέλος πρέπει να προετοιμαστεί το φράγμα Σεμπρονιώτη με την συμπλήρωση και επικαιροποίηση των μελετών του ώστε το έργο να είναι ώριμο στο άμεσο μέλλον όταν θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης και κατασκευής του. 

 

     Στις δύσκολες καταστάσεις της λειψυδρίας φέτος, αναδείχθηκε μαζί ένα σημαντικό πρόβλημα: της έλλειψης ενός σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων, το οποίο βέβαια προβλέπει και η νομοθεσία και είναι στην υποχρέωση του κράτους.  Η υπάρχουσα πολυαρχία στην εκμετάλλευση των υδατικών πόρων και η ασυνεννοησία μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης, καθιστά απολύτως αναγκαία την κατάρτιση και υποχρεωτική εφαρμογή ενός κοινά αποφασισμένου διαχειριστικού σχεδίου για τη βορειοδυτική περιοχή του Νομού Χανίων. 

     Με τον Καλλικράτη περιορίζεται εν μέρει η πολυαρχία, μιας και περιέρχεται στους νέους Δήμους η συνολική ευθύνη της ύδρευσης και της άρδευση σε ευρύτερες δημοτικές ενότητες. Όμως η διαχείριση στην περιοχή μας δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα από τους δήμους γιατί τα μεγάλα υδροαρδευτικά έργα που υπάρχουν έχουν διαδημοτικό χαραχτήρα. Για τα κεντροδυτικά υδροαρδευτικά συστήματα του ΟΑΔΥΚ που είναι ενιαία  και αδιάσπαστα και εκτείνονται στην περιοχή των Δήμων Πλατανιά και Χανίων,  θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαία η διαδημοτική συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων,  προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρα από κοινού οι βέλτιστες λύσεις και να μη βρεθούμε ενώπιον συγκρούσεων και πολέμων μεταξύ των περιοχών για το νερό στο μέλλον.

     Εφόσον εκλεγούμε να αναλάβομε δημοτική αρχή στο Δήμο Πλατανιά, δεσμευόμαστε να προτείνουμε συγκεκριμένα τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Πλατανιά, του Δήμου Χανίων, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του ΟΑΔΥΚ, για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης των υδατικών πόρων της περιοχής, το οποίο θα περιέχει την από κοινού προώθηση των προαναφερόμενων έργων, τους κανόνες και τα μέτρα ορθολογικής διαχείρισης, τις προτεραιότητες και τις κατανομές των ποσοτήτων νερού μεταξύ των χρήσεων και των περιοχών, που να καλύπτουν μέχρι και τις έκτακτες καταστάσεις λειψυδρίας.” 

 

Πλατανιάς 16-9-2010

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr