Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Νέα Εποχή Οι προτάσεις μας για τις υποδομές
Οι προτάσεις μας για τις υποδομές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Αγοραστάκης,  συνοδευόμενος από υποψήφιους Συμβούλους του συνδυασμού του «Νέα Εποχή,  Ανεξάρτητη Κίνηση Δήμου Πλατανιά» Μανόλη Μανωλεδάκη, Μανόλη Ντουντουλάκη και Κώστα Πατεράκη, είχαν συνάντηση και συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/Τμ.Δυτ.Κρήτης κ. Αντώνη Πιταριδάκη και μέλη της Δ.Ε., σήμερα Τρίτη 28/9/2010 για τα θέματα των υποδομών στον νέο Δήμο Πλατανιά. Ο Γιώργος Αγοραστάκης παρουσίασε συγκεκριμένα τις προτάσεις του συνδυασμού του για τα έργα υποδομών και έθεσε το ζήτημα της στενής συνεργασίας των Δήμων και των κεντρικών φορέων του νομού για την προώθηση των αναγκαίων έργων υποδομής τη νέα περίοδο. Μεταξύ των άλλων επεσήμανε τα εξής:

 

"Σε συνθήκες ύφεσης και περιορισμού των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το τελευταίο καταφύγιο για τους Δήμους είναι το ΕΣΠΑ.  Από το γεγονός ότι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, οι νέοι Δήμοι πρέπει να κάνουν ένα αγώνα δρόμου ταχύτητας προκειμένου να προετοιμάσουν, να ωριμάσουν έργα υποδομών τους και να αξιοποιήσουν όποιες δυνατότητες χρηματοδότησης παρουσιάζονται. Οι νέες δημοτικές αρχές θα κριθούν από την ικανότητα τους να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο δύσκολο καθήκον σε σύντομο χρόνο.

Η ευθύνη όμως για το μεγαλύτερο μέρος των νομαρχιακών και διαδημοτικών υποδομών έχει μεταβιβαστεί με τον «Καλλικράτη» στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και το τι πρόκειται να γίνει θα εξαρτηθεί από αποφάσεις που θα παρθούν εκτός νομού. Έτσι, στην νέα περίοδο καθίσταται πλέον επιτακτική η συντονισμένη και άμεση δράση των θεσμικών φορέων του νομού προς την κατεύθυνση προώθησης των έργων υποδομής που είναι αναγκαία. Σ’ αυτό το πεδίο, σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του ΤΕΕ/Τμ. Δυτ.Κρήτης.

 

Ιδιαίτερα για τις υποδομές στο νέο Δήμο Πλατανιά κρίσιμα είναι τα θέματα του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και του οδικού δικτύου -εθνικού και επαρχιακού- για τα οποία οι αρμοδιότητες έχουν περιέλθει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την κεντρική Διοίκηση.

 

Ο χωροταξικός και στην συνέχεια πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολο του Δήμου και ιδιαίτερα στην παράκτια ζώνη ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις αναρχίας και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης όπως και για να μπορεί να γίνει ανάπλαση και να προστατευτεί το περιβάλλον της περιοχής.

 

Για το εθνικό οδικό δίκτυο ήταν και παραμένει άμεση η ανάγκη των μελετών, των έργων και της χρηματοδότησής τους, για συνολική αναβάθμιση και ανακατασκευή του ΒΟΑΚ σε σύγχρονο και ασφαλή δρόμο με διατομή διπλού κλάδου με διαχωριστική νησίδα στη μέση, με την κατασκευή όλων των αναγκαίων κόμβων και των παράπλευρων δρόμων, και χωρίς φυσικά μετακύληση του κόστους στους κατοίκους και στην οικονομία της Κρήτης.

 

Για το επαρχιακό δίκτυο στο νέο Δήμο Πλατανιά οι προοπτικές είναι θετικές για δύο σημαντικά έργα οδοποιίας, για το οποία υπήρξε η πρόνοια να ανατεθούν οι μελέτες τους στο παρελθόν κατά τη θητεία μας στη Νομαρχία και σήμερα είναι ώριμα και έτοιμα να χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα.  Το πρώτο, η βελτίωση της χάραξης και η αναβάθμιση στον οδικό άξονα Φουρνέ - Λάκκοι - Ομαλός (Τμήμα Λάκκοι – Ομαλός) και το δεύτερο η βελτίωση της χάραξης στο δρόμο Αγιά - Πατελάρι – Γεράνι και η κατασκευή νέας γέφυρας στο Πατελάρι. Το πρώτο έργο έχει ευρύτερη σημασία για τον τουρισμό του νομού και του νησιού, το δεύτερο θα διασυνδέσει την ευρύτερη περιοχή του νυν δήμου Μουσούρων με το κέντρο του νέου Δήμου Πλατανιά.

Σοβαρό ζήτημα για την ενότητα και τη συνοχή του νέου Δήμου Πλατανιά και την αποτροπή απομόνωσης περιοχών του, αποτελεί η παροχή της δυνατότητας οδικής επικοινωνίας και άμεσης πρόσβασης των εσωτερικών ορεινών διαμερισμάτων με την παράκτια περιοχή και το κέντρο του Δήμου. Έτσι προτεραιότητα αποκτούν ορισμένοι κάθετοι επαρχιακοί δρόμοι που πρέπει να αναβαθμιστούν και να βελτιωθούν όπως, ο δρόμος Ταυρωνίτη – Συρίλι – Ντερές – Παπαδιανά – Νέα Ρούματα, ο δρόμος Επισκοπή – Ζυμβραγού/Δελιανά – Κακόπετρο και το ανεκτέλεστο μικρό τμήμα Κακοπέτρου του άξονα Ταυρωνίτη - Παλαιόχωρα". 

 

Ο Γιώργος Αγοραστάκης τέλος ανέπτυξε στους συνομιλητές του τις προτάσεις του συνδυασμού του για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος Βόρειου άξονα και του βιολογικού του με την χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στην άρδευση, όπως και για την ανάπτυξη των αναγκαίων υδρευτικών και αρδευτικών συστημάτων και την ορθολογική διαχείριση των νερών στο νέο Δήμο.

 

Πλατανιάς 28-9-2010

 

 

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr