Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Ανάπτυξη, Οικονομία Το μέλλον της Γαύδου
Το μέλλον της Γαύδου
 

 

Εισήγηση Γιώργου Αγοραστάκη στην ημερίδα της Ένωσης Γυναικών Κρήτης, "Ημέρα Γαύδου" στην ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα 19-01-2005   

 

ΓΑΥΔΟΣΗ Γαύδος είναι το ακριτικό νησί της χώρας μας που συγκεντρώνει την προσοχή και την ευαισθησία όλων.

Η εκδήλωσή σας σήμερα αυτό υποδηλώνει και γι’ αυτό συγχαίρω τους οργανωτές της.

Η Γαύδος εμφανίζει τα γενικά προβλήματα κατάρρευσης της παραδοσιακής οικονομίας και εγκατάλειψής της από τους κατοίκους που παρουσιάζονται σ’ όλες τις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας και του Νομού Χανίων.

Στο Νομό Χανίων τις τελευταίες δεκαετίες τριπλασιάστηκε ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα εις βάρος των αγροτικών περιοχών. Τα χωριά άδειασαν, οι νέες και παραγωγικές ηλικίες εγκατέλειψαν τον τόπο τους, αναζητώντας δουλειά και μία καλύτερη ζωή στις πόλεις.

Έτσι έγινε και στη Γαύδο, με αποτέλεσμα να παραμείνουν στο νησί λίγοι κάτοικοι και μεγάλης ηλικίας σήμερα.

Το γεγονός ότι η Γαύδος είναι μικρό νησί που βρίσκεται σε απόσταση από την Κρήτη με δύσκολη θάλασσα ενδιάμεσα συντείνει να δημιουργούνται συνθήκες αποκλεισμού και απομόνωσης στο νησί, πράγμα που δυσκολεύει πολύ τα πράγματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

Τριών ειδών είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού.

§          Προσφορά υπηρεσιών ώστε να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η ύδρευση, το σχολείο, το ιατρείο κλπ.

§          Έργα και μέσα που θα βελτιώνουν το σύστημα μεταφορών και συγκοινωνιών με στόχο την άρση των συνθηκών αποκλεισμού, όπως είναι τα λιμενικά, ελικοδρόμιο κλπ.

§          Μέτρα υποστήριξης για την ανόρθωση της τοπικής οικονομίας σε σύγχρονη βάση.

 

Για τη Γαύδο υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα έργων την τελευταία πενταετία το οποίο εξελίσσεται με μικρή καθυστέρηση και το οποίο θα δημιουργήσει στο νησί μία ικανοποιητική υποδομή.

Συγκεκριμένα ……

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται σήμερα είναι στη λειτουργία και υποστήριξη αυτών των έργων. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στο νησί οι κατάλληλοι άνθρωποι να λειτουργήσουν και να συντηρούν έργα με τεχνολογίες και υπάρχει απροθυμία για την προσωρινή ή μόνιμη εγκατάσταση άλλων,  δημιουργεί μία σειρά άλλα προβλήματα.

 

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον του νησιού θα καθοριστεί από το κατά πόσο θα αναζωογονηθεί η οικονομία του και αυτό θα γίνει από τους κατοίκους που θα συνδέσουν τη ζωή τους μ’ αυτό.

Οικονομική ανάπτυξη στο νησί μπορεί να υπάρχει εφόσον βασιστεί στο συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει, που είναι το περιβάλλον.

Η προστασία, η διαφύλαξη και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της Γαύδου είναι το κλειδί για την ανάπτυξή της.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της, που σκοντάφτει στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2001, τα έργα περιβάλλοντος, τα έργα ανάδειξης των αρχαιολογικών πόρων, είναι απαραίτητα στοιχεία για μία ήπια τουριστική ανάπτυξη και για μία νέα περιβαλλοντική γεωργία στο νησί.

 

Αθήνα 19-1-2005

Γιώργος Αγοραστάκης

 ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr