Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Εργασία, Κοινωνικά θέματα Εθελοντισμός και νεολαία
Εθελοντισμός και νεολαία

Εισήγηση του Γιώργου Αγοραστάκη, στην Ημερίδα «Εθελοντισμός και Τοπική Κοινωνία»

της Παγκρητίου Νεολαίας - Χανιά 8-8-2001

 

vol            Ο εθελοντισμός, με την έννοια της μη-αμειβόμενης μη-κερδοσκοπικής κοινωνικής δράσης, επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες. Έρχεται βέβαια από παλιά, αλλά σήμερα έχει αλλάξει περιεχόμενο, μορφή, μεθόδους και πεδία παρέμβασης, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

            Οι εθελοντικές οργανώσεις στις μέρες μας έχουν εξαπλωθεί σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό ρόλο για στην διαχείριση μεγάλου πλήθους και μεγέθους κοινωνικών προβλημάτων. Από την αντιμετώπιση προβλημάτων στην μικρότερη και εγγύτερη κοινότητα, μέχρι την αντιμετώπιση προβλημάτων με παγκόσμια διάσταση.

            Παγκόσμια με την φιλανθρωπική δραστηριότητα, την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανιδιοτελή αλληλεγγύη, ανακουφίζονται πληθυσμοί που πλήττονται από τη φτώχια, από τον πόλεμο, τις φυσικές καταστροφές και τις ασθένειες. Διεθνείς οργανώσεις που βασίζονται στον εθελοντισμό, οργανώνουν προγράμματα και εκστρατείες προσπαθώντας να σκεπάσουν την δυστυχία του πλανήτη. 

            Στο σύγχρονο εθελοντισμό διακρίνονται ορισμένες ιδιαιτερότητες:

-Στην οργανωτική μορφή του, διαθέτει μεγαλύτερη εξειδίκευση και «κοινωνικό επαγγελματισμό», πράγμα που του αποδίδει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη δράση.

-Στον τρόπο παρέμβασης του, ο οποίος συνδυάζει παραδοσιακές μεθόδους, όπως η υλική βοήθεια, με νέες μεθόδους όπως η παροχή συμβουλών.

-Στους τομείς παρέμβασης, οι οποίοι επεκτείνονται πλέον πέρα από την καταπολέμηση της φτώχειας και σε μη οικονομικές ανάγκες όπως η προστασία του περιβάλλοντος.

-Στην πολιτική του διάσταση, η οποία απουσίαζε από τις παλιότερες μορφές εθελοντισμού και πλέον εμφανίζεται με διάφορους τρόπους όπως με προτάσεις και δράσεις για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής κτλ.

            Δεδομένου ότι οι ανάγκες στις σύγχρονες κοινωνίες μεταβάλλονται γρήγορα, οι εθελοντικές οργανώσεις χρειάζεται να αναπροσαρμόζονται και να αποκτούν ευέλικτα σχήματα προκειμένου να ανταποκρίνονται στα προβλήματα και να επηρεάζουν θετικά την κοινωνική εξέλιξη.

            Η εθελοντική εργασία καλείται τώρα όσο ποτέ στο παρελθόν να ασχοληθεί με θέματα πρωταρχικού ενδιαφέροντος στον κοινωνικό, στον πολιτιστικό, στον ανθρωπιστικό τομέα καθώς και στον τομέα οικοδόμησης της ειρήνης.

            Η ανάγκη για εθελοντική προσφορά είναι μεγαλύτερη από το παρελθόν, δεδομένων των αντίξοων επιπτώσεων των παγκόσμιων προβλημάτων όπως είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η χρήση ναρκωτικών ή ο ιός του AIDS στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, η μετανάστευση κτλ. Χρειάζονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές

   

            Οι εθελοντικές οργανώσεις, οι τοπικές και κεντρικές αρχές, χρειάζεται να εργάζονται περισσότερο στην κατεύθυνση τη ευαισθητοποίησης και αφύπνισης των πολιτών στην πλαισίωση και τον πολλαπλασιασμό των εθελοντικών οργανώσεων. Χρειάζεται να,

-ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στην εθελοντική προσφορά. Να καλλιεργούν την κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια ως μια υγιή στάση ζωής.

-να μελετούν και να διερευνούν τα σύγχρονα προβλήματα και να επισημαίνουν τρόπους αντιμετώπισής τους

-να οργανώνονται και να συντονίζονται και να εφευρίσκουν ευέλικτους και αποτελεσματικούς τρόπους δράσης.

            Για να γίνει αυτό, υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης αναγνώρισης και διευκόλυνσης της εθελοντικής εργασίας και μεγαλύτερης προώθησης της εργασίας αυτής.

            Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν γίνει πιο ατομοκεντρικές, και έχει εξασθενίζει η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα προβλήματά τους. Οι νέοι ως άτομα με μεγαλύτερο αλτρουισμό και «ιδεαλισμό», αποτελούν πάντα την πρωτοπορία στο εθελοντικό κίνημα. Οι νέοι μέσα στο εθελοντικό κίνημα αποκτούν σοβαρές εμπειρίες, γνώσεις και σχέσεις με την κοινωνία και την εποχή τους.  Γίνονται ενεργοί πολίτες, πολιτικοποιούμενοι με τον πιο υγιή τρόπο, αφού η δράση τους δεν  αποβλέπει στην ατομική προβολή ή ανέλιξη, αλλά στην ανιδιοτελή προσφορά.

            Έντονη είναι η παρουσία και η δράση των εθελοντικών οργανώσεων και στα Χανιά. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η Χανιώτικη Κοινωνία διακρίνεται για την ευαισθησία της, το ανήσυχο πνεύμα και την ζωντάνια της και δεν θα μπορούσε παρά αυτό να εκφράζεται στον εθελοντισμό.

            Υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας ενταγμένοι σε οργανώσεις και ομάδες με τοπική δράση, ή   σε διεθνείς οργανώσεις. Ακόμα υπάρχουν και αλλοδαποί εθελοντές που αναλαμβάνουν δράση στην περιοχή μας.

            Πολλά κοινωνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται από τοπικές εθελοντικές οργανώσεις και την εθελοντική προφορά και βοήθεια. Ομάδες για παροχή βοήθειας σε έκτακτες καταστάσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και δράση. Περιβαλλοντικές Ομάδες έχουν θέση υπό την προστασία τους είδη και περιοχές.

            Η Νομαρχία Χανίων είναι σε σύνδεση και δικτύωση μαζί τους. Αναγνωρίζει, εκτιμά και τιμά τη δράση τους.

 

Χανιά 8-8-2001

  Γιώργος Αγοραστάκης

 ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

 

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr