Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Αυτοδιοίκηση, Διοίκηση Γιώργος Αγοραστάκης: Είναι πολύ αργά για δάκρια στα ερείπια της αυτοδιοίκησης
Γιώργος Αγοραστάκης: Είναι πολύ αργά για δάκρια στα ερείπια της αυτοδιοίκησης

Διήμερη αναστολή λειτουργίας των Δήμων την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Από το πρώτο μνημόνιο (2010) ήταν γνωστό ό,τι ένα από τα θύματά του θα ήταν και η Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε ο "Καλλικράτης" έγινε κατ' επιταγή συγκεκριμένων απαιτήσεων -περικοπών κονδυλίων της Αυτοδιοίκησης- που προέβλεπε το μνημόνιο. Οι πλειοψηφία των αιρετών των ΟΤΑ και τα συλλογικά όργανα της ΚΕΔΕ, δυστυχώς από τότε όχι μόνο αποσιώπησαν το τι έμελε να ακολουθήσει, αλλά και ανέχτηκαν στην συνέχεια αυτή την κατάσταση. Ορισμένοι δήμαρχοι μάλιστα πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των αντιαυτοδιοικητικών μνημονιακών πολιτικών στο χώρο τους και παράδωσαν τμήματα του δημόσιου χώρου που ανέλαβαν να διοικήσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η πλειοψηφία των αιρετών, έγιναν εκούσια ή ακούσια συνένοχοι της μνημονιακής πολιτικής, της απαξίωσης και διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμα και σήμερα στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΚΕΔΕ, οι διεκδικήσεις περιορίζονται στις νέες περικοπές (παρακάτω Προκήρυξη της ΚΕΔΕ).

Είναι, λοιπόν, πολύ αργά για δάκρια στα ερείπια της αυτοδιοίκησης.

Η κινητοποίηση που γίνεται (12-13/9/2012) είναι σωστή, αν είναι η αρχή για τη μεγάλη σύγκρουση και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση. Αλλιώς θα μείνει μια κινητοποίηση για την τιμή των όπλων και που δε θα ξεπλύνει βέβαια τις ευθύνες των αιρετών για τη κατεδαφισμένη αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ εξέδωσε την παρακάτω προκήρυξη:

Τι ζητάει η Κυβέρνηση από τους Δήμους;

Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% - που ήδη είναι μειωμένες κατά 60% την τριετία 2009 - 2012 -επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και την ακύρωση του κοινωνικού της ρόλου.

Οι νέες μειώσεις στην Κρατική χρηματοδότηση:

              Απειλούν όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Δημοτικά Ιατρεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ κ.α.), τις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος, τη συντήρηση Σχολείων, Παιδικών Χαρών, Πλατειών, τις υποδομές και τις δράσεις στους τομείς Πολιτισμού και Αθλητισμού.

              Οδηγούν τους Δήμους σε αδυναμία πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή
λειτουργίας των υπηρεσιών τους.

Οι Δήμαρχοι γνωρίζουμε πολύ καλά την άσχημη οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται η χώρας μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο Υπουργείο ή Δημόσιο Φορέα στην εξοικονόμηση χρημάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τι έχουν κάνει οι Δήμοι έως σήμερα;

     Από το 2009 η μείωση της κρατικής επιχορήγησης φτάνει στο 60%.

     Από 01.01.2011 οι Δήμοι έχουν μειωθεί από 1.034 σε 325, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα από 5.880 σε 1.138, οι αμοιβές των αιρετών κατά 54% καθώς και πολλές άλλες ακόμα μειώσεις που έχουν επιβληθεί και οδήγησαν σε πολύ σημαντικές περιστολές δαπανών. Μειώσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα Υπουργείο ή Οργανισμό ή Φορέα του Δημοσίου.

Εάν αυτό είχε γίνει στο σύνολο του Κράτους, η γενική κατάσταση της χώρας θα ήταν καλύτερη και δεν θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

Γιατί κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας;

Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και στη χώρα να διατηρήσουμε τις βασικές προνοιακές και κοινωνικές παροχές οι οποίες διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Γι' αυτό αποφασίσαμε:

  Διήμερη αναστολή λειτουργίας των Δήμων την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012.

  Συγκέντρωση - Πορεία και Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και το Προεδρείο της Βουλής.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι κινητοποιήσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, είναι μεν σημαντικά, αλλά θεωρούμε ότι είναι ελάχιστα σε σχέση με την ολοκληρωτική κατάρρευση των Δήμων.
 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr