Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Παραγωγή, Μεταποίηση Διοργάνωση εκδηλώσεων «Αγροτικός Αύγουστος – Κρήτη, Γη και Πολιτισμός» 2007
Διοργάνωση εκδηλώσεων «Αγροτικός Αύγουστος – Κρήτη, Γη και Πολιτισμός» 2007

 

Τοποθέτηση Γιώργου Αγοραστακη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων 29-5-2007

 

Προτείνεται η ενοποίηση των καθιερωμένων (θεσμοθετημένων) από την προηγούμενη νομαρχιακή Αρχή ετήσιων δραστηριοτήτων με την επωνυμία «Αγροτικός Αύγουστος» και «Κρήτη-Γη και Πολιτισμός». 

Οι δύο αυτές δραστηριότητες καθιερώθηκαν και λειτούργησαν με τελείως διαφορετικούς στόχους και σκοπούς, με διαφορετικά αντικείμενα και συμμετοχή. 

 

Ο Αγροτικός Αύγουστος είναι μια ετήσια εμπορική έκθεση με διεθνή προσανατολισμό. Ο κύριος σκοπός της είναι η προβολή και η διάθεση των Κρητικών τοπικών αγροτικών προϊόντων στην ελληνική και διεθνή αγορά, η ανάπτυξη  της ανταγωνιστικότητας των Κρητικών επιχειρήσεων και η  επίτευξη εμπορικών συμφωνιών. Ως αφετηρία της έχει την έκθεση του Αυγούστου και ως συνέχειά της τις εμπορικές αποστολές και τις συμμετοχές σε εκθέσεις του εξωτερικού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στην έκθεση συμμετέχουν ως εκθέτες οι κρητικές επιχειρήσεις παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων.  Οργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους κύριους τοπικούς φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο. Για τις ανάγκες της οργάνωσης και της διεθνούς προβολής και προώθησης είχε συσταθεί ειδικό τμήμα στη Νομαρχία.

Η έκθεση γίνεται στην αιχμή της τουριστικής περιόδου και λαμβάνονται τα κατάλληλα οργανωτικά μέτρα για να την παρακολουθήσουν οι ξένοι επισκέπτες, να γνωρίσουν τα επώνυμα κρητικά προϊόντα, ως μέρος της εμπειρίας τους από τον τόπο μας αλλά και για να τα προτιμούν στην πατρίδα τους.

Ιδιαίτερη προσπάθεια κάθε φορά γινόταν για τη παρακολούθηση της έκθεσης από τις πρεσβείες, τούς εμπορικούς ακόλουθους αλλά και τους εξαγωγείς και αντιπροσώπους σε ξένες χώρες.  Η κάθε φορά στόχοι της έκθεσης σχετίζονταν με το άνοιγμα σε συγκεκριμένες ξένες αγορές και τις εμπορικές συμφωνίες που θα έπρεπε να επιτευχθούν. Π.χ. για το 2006 μεταφορά μέρους της έκθεσης στο Σικάγο, στο Σίδνεϋ και  στο Τορόντο και εμπορικές συμφωνίες που έκλεισαν σε Κίνα, Κορέα, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία. Η επιτυχία και η καθιέρωση της όλης εκδήλωσης βασίζεται στο γεγονός ότι οι εκθέτες συμμετείχαν γιατί ικανοποιούσαν τους εμπορικούς στόχους τους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινείται η έκθεση και να βοηθά τις επιχειρήσεις μας στην επίτευξη των οικονομικών και εμπορικών στόχων τους στο μέλλον.

 

Η εκδήλωση «Γη και Πολιτισμός» έχει διαφορετική αφετηρία , οργανωτική μορφή και τελείως διαφορετική στόχευση από τον «Αγροτικό Αύγουστο». Είναι μια γιορτή, με ενεργητικούς συντελεστές και ταυτόχρονα αποδέκτες  τους ανθρώπους που ζουν και δημιουργούν σ’ αυτό το τόπο. Συγχρόνως  αποτελεί μοναδική, ως προς το εύρος της, συνάντηση κοινής δραστηριότητας φορέων του τόπου μας που φέρνει κοντά τους φορείς και τους κατοίκους του νομού και απευθύνεται στην τοπική κοινωνία και όχι στην διεθνή αγορά.  Έχει έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα.

Κύριοι στόχοι της είναι,  η επαναπροσέγγιση, ανάδειξη  και διάδοση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας (ιστορία, πολιτισμός, περιβάλλον ,προϊόντα και  διαδικασίες παραγωγής), η προώθηση της  συνεργασίας , η ανάδειξη κοινών  δράσεων και καλών πρακτικών. Τελικά να αναδειχθεί  και να διατηρηθεί η ιδιαίτερη τοπική μας ταυτότητα, στοιχείο καθοριστικό για τη περαιτέρω  πορεία μας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Το βασικό στοιχείο της εκδήλωσης είναι η συμμέτοχή όλων των Δήμων ως συνδι-οργανωτών μαζί με τις επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς ,μικρούς παραγωγούς της περιοχής τους.

 

Δεν έχουν λοιπόν «παρεμφερή αντίληψη και σκοπό» οι δύο διοργανώσεις, είναι διαφορετικά πράγματα και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ενοποιηθούν γιατί θα βγει στο τέλος μια σούπα. Το αντίθετο πρέπει να γίνει.

 

Για τον Αγροτικό Αύγουστο να ενισχυθεί ο εμπορικός του χαρακτήρας, η συμμετοχή αφ’ ενός εκθετών απ’ όλη την Κρήτη, με τυποποιημένα και επώνυμα κρητικά προϊόντα και χειροτεχνήματα. Να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή αντιπροσώπων, εξαγωγέων, εμπορικών ακολούθων από στοχευόμενες αγορές.

 

Για την εκδήλωση Γη και Πολιτισμός να συνεχιστεί η εκδήλωση με συμμετοχή όλων των ΟΤΑ του νομού στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής αγοράς και με θέμα τον «αγροτουρισμό».

 

Διαφωνούμε λοιπόν με την πρόταση της ενοποίησης με τον τρόπο που προτείνεται γιατί θα αποδυναμωθούν και οι δύο διοργανώσεις. Θα αλλοιωθούν οι στόχοι και θα επικρατήσουν τα στοιχεία του παζαριού. Θα χαθεί η στενή συνεργασία που είχε επιτευχθεί σε επίπεδο φορέων και επιχειρήσεων.

 

Η έμμεση κατάργηση των εκδηλώσεων «Γη και Πολιτισμός» δεν είναι θέμα της Νομαρχίας μόνο αλλά και θέμα των συν-διοργανωτών ΤΕΔΚ και ΟΤΑ του Νομού και οι οποίοι πρέπει να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Αν για λόγους οργανωτικής αδυναμίας δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε  στις      απαιτήσεις και των δύο διοργανώσεων είναι πιο ειλικρινές να αναβάλλετε για του χρόνου τις εκδηλώσεις ΓΗ &ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

 

 

29-5-2007

Γιώργος Αγοραστάκης

 

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr