Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Πολιτισμός, Ιστορία «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» - Μια βαριά κληρονομιά...
«ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» - Μια βαριά κληρονομιά...

 

Ένα άρθρο και μια προσφώνηση του Γιώργου Αγοραστάκη προς το Γερμανό Πρέσβη στο γερμανικό νεκροταφείο Μάλεμε 26.V.2006

 

Ποτέ δεν πρέπει τα κλαδιά τσι ρίζες να ξεχνούνε.

Όταν οι ρίζες μαραθούν κι εκείνα θα χαθούνε…

 

οι σταυροίΗ μάχη της Κρήτης αποτελεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της νεώτερης ιστορίας του τόπου μας. Ιστορικό γεγονός που οι διαστάσεις του ξεπέρασαν τα περιορισμένα όρια της Κρήτης και σημάδεψαν την εξέλιξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

 

Χαρακτηρίστηκε ιδιόρρυθμη όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά προσπαθούν να κυριέψουν μια χώρα μόνον από τον αέρα, αλλά γιατί παράλληλα προς τη μάχη που έδωσαν λίγες συντεταγμένες Ελληνικές και συμμαχικές στρατιωτικές μονάδες με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, έγινε και μια άλλη πρωτοφανής και ηθικώς ασύγκριτα σημαντικότερη από την πρώτη. Ένας λαός άοπλος, εντελώς αυθόρμητα σπεύδει να συγκρουστεί με το πιο βαριά εξοπλισμένο κράτος του κόσμου, που η επίθεσή του γίνεται με τα πιο καινούργια πολεμικά μέσα. Αυτό συνιστά, τη μοναδικότητά της.

 

Κάθε χρόνο στην επέτειο, σταματούμε μπροστά στα γεγονότα. Μνημονεύουμε και τιμούμε τις ηρωικές μορφές των πολεμιστών ανδρών και γυναικών, γερόντων και παιδιών όλων όσων όρθωσαν τα σώματά τους στο ναζί κατακτητή.

Προσπαθούμε να ερμηνεύσομε και να κατανοήσομε αυτό το μεγαλείο των ανθρώπων της Κρήτης που χωρίς άλλη σκέψη φόβο και δειλία αντέταξαν την ηρωική τους άμυνα στον κατακτητή μέχρι θανάτου.

 

Τι έσπρωξε εκείνα τα στήθη ν' αντισταθούν στο χάλυβα; Τι έσπρωξε ξαρμάτωτους ανθρώπους να συγκρουστούν με τα εναέρια τάγματα των Γερμανών, ενώ ήξεραν πολύ καλά πως ο θάνατος έφτανε.

 

Οι Κρητικοί τότε εκτελούσαν και ένα ύψιστο νόμο της Ελληνικής Ιστορίας: Αμύνονταν για την πατρίδα. Οι πρόγονοί μας είχαν βίωμά τους, την αίσθηση της ιστορικής τους συνέχειας. Γενιές και γενιές είχαν τόσο πολύ πολεμήσει, τόσο πολύ υποφέρει για τη γη τους, που είχαν ξεφοβηθεί το θάνατο. Η εσώτερη επιταγή και η δύναμη για αντίσταση μέχρι τέλους είχε πολύ βαθιές ρίζες.

 

Την προγονική κληρονομιά, τη «συνείδηση της συνέχειας μέσα στο χρόνο» οφείλομε όλοι μας να τη βιώνουμε και να τη μεταδίδουμε και ιδιαίτερα στην νέα γενιά. Μέσα της κρύβει τις πιο μεγάλες πανανθρώπινες και ελληνικές ιδέες και ιδανικά, στα οποία οφείλουν να κοινωνούν οι νεώτεροι, γιατί νοηματοδοτούν τη ζωή των Κρητικών σε κάθε εποχή.

 

Είναι φυσικό όσο τα χρόνια περνούν, οι άνθρωποι και οι πράξεις τους να λησμονιούνται, οι μνήμες να ξεθωριάζουν. Γι αυτό πρέπει να αντιτάσσομε ισχυρότερη αντίσταση στην λησμονιά. Όσο αφήνομε το έδαφος ελεύθερο είναι δυνατόν να επικρατήσουν άλλου είδους ερμηνείες, για τα γεγονότα, όπως: Ό,τι η Μάχη της Κρήτης ήταν ένα πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων όπως και τόσα άλλα, ή ότι οι επιδιώξεις δεν ήταν κατακτητικές αλλά στρατιωτικές στα πλαίσια μιας γενικότερης παγκόσμιας σύγκρουσης κτλ...

 

--------------

 

Προσφώνηση στο Γερμανό Πρέσβη κ.WOLFGANG SCHULTHEISS

στην εκδήλωση της πρεσβείας στο Γερμανικό Νεκροταφείο

 

Κύριε πρέσβη 

Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα των συμπολιτών μου μεταφέρω προς εσάς και τους πολίτες της χώρας σας το χαιρετισμό και την εκτίμησή τους. Θέλω να ξέρετε ότι οι Κρητικοί στις μέρες μας σας βλέπουν ως φίλους κι αδελφούς.  'Αλλωστε συνυπάρχομε ως αδελφοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη μάχη της Κρήτης στην επέτειό της. Αυτό κάμαμε και φέτος.  Τιμούμε και δοξάζομε όλους αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους στη ναζιστική εισβολή και κατοχή του νησιού μας. 

 

Η ειρήνη και η ελευθερία για τους Κρητικούς όλων των εποχών αποτελεί ύψιστη αξία και επιταγή. Γι' αυτά αγωνίζονται και όταν χρειαστεί θυσιάζονται.

 

Οι Κρητικοί όμως είναι και μεγαλόψυχοι.  Απέναντι στους νεκρούς κατακτητές τους βάζουν τις ανθρωπιστικές αξίες.  Αυτό εκφράζεται με το λαϊκό τραγούδι -το ριζίτικο- που σας επιδίδω τώρα εκ μέρους του Νομάρχη Χανίων. 

 

Γροικάτ' ήντα παράγγελνε η Κρήτη των παιδιώ τζη.

Μετρήσετε τα μνήματα των εδικώ και ξένω,

σ' ούλα ν' ανάψετε κερί, λιβάνι και καντήλι

κι αν έρθουν και δικολογιές των ξένω σκοτομένω

να τσι φιλοξενήσετε...

 

Το τραγούδι αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και δεν έχομε πάψει να τραγουδούμε. Το τραγουδήσαμε και στις φετινές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης.

 

Σας εύχομαι ποτέ πια να μην υπάρξει νεκρός Γερμανός στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας σας.  Το ίδιο εύχομαι και για κάθε άλλη χώρα. Ειρήνη σ' όλο τον κόσμο.

 

 

Χανιά 26-5-2006

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

 

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr