Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Πολιτισμός, Ιστορία Ο Κρητικός υποκινητής του ξεσηκωμού των αμερικανών ανθρακωρύχων
Ο Κρητικός υποκινητής του ξεσηκωμού των αμερικανών ανθρακωρύχων

Ένας Κρητικός που μνημονεύεται από τα εργατικά σωματεία στις ΗΠΑ κάθε Πρωτομαγιά είναι ο Λούης Τίκας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1910 οχτακόσιοι περίπου Έλληνες μετανάστες δούλευαν στα ανθρακωρυχεία του νότιου Κολοράντο, που κύριος μέτοχός τους ήταν ο μεγιστάνας του πλούτου Τζον Ντ. Ροκφέλερ. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων ήταν τέτοια που συχνά γινόντουσαν απεργίες υπό την αιγίδα του νεοσύστατου σωματείου εργατών μεταλλείων των ΗΠΑ. Η πιο ιστορική και αιματηρή απεργία έγινε το 1914 στα ανθρακωρυχεία του Λάντλοου, όταν από τους 13.000 εργαζόμενους απεργήσανε οι 11.000 που αντιπροσώπευαν 21 εθνικότητες. Ανάμεσά τους και Έλληνες, που είχαν αρχηγό τον 28ρονο Λούη Τίκας, γεννημένο στα Λουτρά Ρεθύμνου με το όνομα Ηλίας Σπαντιδάκης...

Το Πάσχα του 1914 η τοπική πολιτοφυλακή και οι μπράβοι των εργοδοτών, όλοι κακοποιά στοιχεία, αφού σκότωσαν τον αρχηγό και διαπραγματευτή των απεργών Λούη Τίκας γάζωσαν με μυδράλιο ομάδα απεργών και τα γυναικόπαιδά τους, που έμεναν σε κατασκήνωση... Η εγκληματική πράξη συντάραξε την Αμερική και ο Τίκας έγινε με μιας σύμβολο των εργαζομένων της χώρας.

Λούης Τίκας

Λούης Τίκας

Λούης Τίκας

η κηδεία του στο Τρίνινταν του Κολοράδο

Συγκλονιστική σύμπτωση: Ο Τίκας είχε γεννηθεί τον Απρίλη του 1886 -μήνας και χρονιά του ξεσηκώματος και του απαγχονισμού των εργατών στο Σικάγο- και σφαγιάστηκε ημέρες πάλι Πρωτομαγιάς... Η "σφαγή των αθώων" όπως έγραψε η εφημερίδα του Ντένβερ, ξεσήκωσε την κοινή γνώμη και τους διανοούμενους της Αμερικής, με αποτέλεσμα να γίνει έρευνα από το Κογκρέσο, που καταδίκασε τους θηριώδεις εργοδότες και ονομαστικά τον Ροκφέλερ. Το όνομα του Λούη Τίκας έγινε σύμβολο ηρωισμού και εκείνη την εποχή γράφτηκαν τραγούδια που εξυμνούσαν τη πράξη του.

 

 Μνήμη από τη

Πηγή: ΓΙΑΝΝΗΣ-JOHN ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

 

 Αυτά γράφαμε στις αρχές Μάη. Στις 23 του Ιούλη οι Ομογενείς της Αμερικής πραγματοποίησαν τιμητική εκδήλωση για τον Λούη Τίκα στο Ρέθυμνο και έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στην είσοδο της μαρίνας του Ρεθύμνου.

Προτομή του Τίκα στο ΡέθυμνοΗ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 41ο συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και έδωσαν το παρόν σύσσωμο το Διοικητικό της Συμβούλιο καθώς και ένας μεγάλος αριθμός από τα μέλη του τα οποία βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, όπως και οι αρχές του Ρεθύμνου.

Στους χαιρετισμούς τους οι ομιλητές έκαναν λόγο για έναν μεγάλο ήρωα ο οποίος με τη στάση ζωής του, σημάδεψε και άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη στην ομογένεια της Αμερικής. «Με την εκδήλωση αυτή αποδίδουμε φόρο τιμής σε ένα πρωτοπόρο Κρητικό που ήρθε στην Αμερική μια δύσκολη εποχή, καθώς επίσης στο όνομα αυτού τιμούμε και όλους τους πρωτοπόρους που ήλθαν εκείνη την πραγματικά δύσκολη  εποχή και άνοιξαν το δρόμο για όλους εμάς», σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής κ. Βεληβασάκης.

Εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους προς τον άνθρωπο, τον Έλληνα, τον Κρητικό, τον Αγωνιστή, χαρακτήρισε την τοποθέτηση της προτομής του στο Ρέθυμνο, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α κ. Γιάννης Μάνος . «Η προτομή του θα συμβολίζει δια μέσου των αιώνων και στις επερχόμενες γενιές τον άνθρωπο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την ελευθερία και ο οποίος μένει στην ιστορία ως φωτεινό παράδειγμα», σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Μάνος.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ηλία Σπαντιδάκη την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Παγωμένος,  πραγματοποιήθηκαν από εκπροσώπους της Π.Ε.Α, από απόγονους του Ηλία Σπαντιδάκη οι οποίοι παρίσταντο στην τελετή, από τον πρόεδρο του Λιμενικού Tαμείου κ. Μίνωα Αλεφαντινό, από τον υπεύθυνο της επιτροπής μνημείου κ. Κωστή Σχοινά, από τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Ρεθύμνης κ. Γιώργο Νικολακάκη, καθώς επίσης και από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ειρηναίο.

 

 

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr