Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Εκδόσεις, μελέτες Γιώργος Αγοραστάκης, η Κρητική Διατροφή
Γιώργος Αγοραστάκης, η Κρητική Διατροφή

Βιβλίο, Γιώργος Αγοραστάκης, η Κρητική Διατροφή, α’ έκδοση 2003, β’ έκδοση 2004 (εξαντλημένο)

Βιβλίο, Γιώργος Αγοραστάκης, η Κρητική Διατροφή      Στις μέρες μας αναγνωρίζεται γενικά ότι η παραδοσιακή δίαιτα των Κρητών συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν την υγιεινότερη δίαιτα. Η αναγνώριση πρόκυψε μετά τα αποτελέσματα μακροχρόνιων συγκριτικών ιατρικών ερευνών, όπου φάνηκε ότι οι Κρήτες υπήρξαν οι υγιέστεροι και οι μακροβιότεροι από τους κατοίκους άλλων περιοχών και λαών του πλανήτη και τούτο αποδόθηκε στη δίαιτα και διατροφή τους.

      Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έσπευσαν να τα οικειοποιηθούν πολλοί άλλοι, κάτω από τη γενική ομπρέλα του όρου «Μεσογειακή Διατροφή». Ένα όρο που όλα και όλους τα χωρεί. Έτσι η «Κρητική Διατροφή» χάθηκε μέσα στο αόριστο περιβάλλον της «μεσογειακής διατροφής» και δεν μπορεί να διακρίνει κανείς ποια είναι τα διακριτικά της γνωρίσματα, ποια είναι τα στοιχεία που τη συγκροτούν και τη διαφοροποιούν ως πρότυπο διατροφής.

      Αν οι ιατρικές έρευνες υπέδειξαν τη παραδοσιακή δίαιτα των Κρητικών ως την υγιεινότερη, το ερώτημα που μπαίνει είναι ποια ήταν αυτή η δίαιτα, ποιο είναι το περιεχόμενό της, που βασίζεται, πως εξελίχτηκε διαχρονικά και πως αλλοιώνεται και διαμορφώνεται σήμερα. Ο σκοπός αυτού του έργου είναι να απαντήσει σ΄ αυτό το ερώτημα.

      Τα θετικά αποτελέσματα της κρητικής διατροφής αναφέρονται σε μια προηγούμενη γενιά που δε βρίσκεται πλέον στη ζωή. Εντωμεταξύ τα πράγματα άλλαξαν γρήγορα και αλλοιώθηκε το παραδοσιακό διατροφικό πρότυπο. Σήμερα διατηρούνται λίγα από τα στοιχεία του όπως και η ανάμνηση του στις μεγαλύτερες γενιές.

 

      Το βιβλίο η «Κρητική Διατροφή» αποτελεί μια ιστορική έρευνα για την εξέλιξη της δίαιτας των Κρητών και των στοιχείων που τη διαμόρφωσαν στο πέρασμα του χρόνου.

Με αφετηρία την ιατρική έρευνα και τα αποτελέσματά της, προσπαθεί να φωτίσει τα στοιχεία της διατροφής της γενιάς των "μακρόβιων Κρητών" με τη βοήθεια της διατροφικής έρευνας της μελέτης Rockefeller, στο Πρώτο Κεφάλαιο.

      Τα στοιχεία της κρητικής δίαιτας αναζητούνται σε βάθος χρόνου από την αφετηρία τους. Με το πως αυτά διαμορφώθηκαν και εξελίχτηκαν μέχρι σήμερα, ασχολείται το Δεύτερο Κεφάλαιο. Γενιές και γενιές δοκιμάστηκαν με τα ίδια προβλήματα και καταστάλαξαν στις δικές τους απαντήσεις. Η δίαιτα και η διατροφή δεν μπορούσε να ξεφύγει από την προσοχή των αρχαίων Ελλήνων. Ένας ανθρωπιστικός πολιτισμός δεν μπορούσε να αφήσει απ΄ έξω μια πρωτεύουσα ανθρώπινη ανάγκη. Έτσι φαίνονται πολύ σύγχρονες και διδακτικές οι αρχαίες σοφίες για τη δίαιτα.  Το Τρίτο Κεφάλαιο καταγίνεται με το πώς και γιατί αλλοιώθηκε η παραδοσιακή κρητική δίαιτα τις τελευταίες δεκαετίες και ποιο είναι το δέον γενέσθαι για την αναβίωση και διατήρησή της από τους νεότερους Κρητικούς.

 

      Οι Κρήτες σήμερα μπορούν και οφείλουν να ανασύρουν από το παρελθόν αυτήν τη παραδοσιακή διατροφή, να την προσαρμόσουν στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, να διαφυλάξουν και να αναδείξουν να το πραγματικό περιεχόμενό της. Τους έχει κληρονομηθεί ένας άϋλος θησαυρός από τον οποίο μπορούν να κερδίζουν το πιο πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο που είναι η υγεία, να κερδίζουν την ευζωία και την ποιότητα στη ζωή τους και μαζί να τον αξιοποιήσουν οικονομικά.

      Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναβιώσει η παραδοσιακή διατροφή, να αναδειχτεί και διαφυλαχτεί το περιεχόμενό της. Διαφορετικά θα χαθεί μέσα στην ομίχλη των γενικών όρων ή το πολύ-πολύ να μείνει ως μια ανάμνηση μια ιδιότυπης μαγειρικής.

 

 

Παραδοσιακή «Κρητική Διατροφή», το μυστικό της μακροβιότητας

 Παραδοσιακή «Κρητική Διατροφή», το μυστικό της μακροβιότητας 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ:  

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 

·          Υγιεινή δίαιτα και μακροβιότητα

·          Κρητική και μεσογειακή διατροφή

·          Διατροφή ή Δίαιτα

·          Η παραδοσιακή Κρητική Δίαιτα - Η μελέτη Rockefeller

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:

ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

·          Η μητέρα κρητική γη

·          Ο κρητικός πληθυσμός

·          Η δίαιτα στην αρχαία Κρητική Πολιτεία

·          Τα συσσίτια και τα γυμνάσια

·          Η λιτότητα και η εγκράτεια

·          Δίαιτες και δίαιτες

·          Τον σίτον, τον οίνον και το έλαιον

·          Τον άρτον ημών τον επιούσιον

·          Πίετε εξ αυτού πάντες

·          Έλαιον προς την εν υγεία χρήσιν άριστον

·          Γεννήματα και θρέμματα των αγρών

·          Γεννήματα και ποιήματα

·          Τα της ευλογίας γεννήματα

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

·          Από την φτώχεια στην αφθονία

·          Από την «λεπτύνουσα» στην «παχύνουσα» δίαιτα

·          Από το χωράφι στο τραπέζι

·          Η ξενική τράπεζα

·          Επιστροφή στην παραδοσιακή Κρητική Διατροφή

·          Υστερόγραφο

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος Αρχείου
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (GAgis_KritikiDiatrofi.pdf)Κρητική ΔιατροφήΑποσπάσματα από το βιβλίο του Γιώργου Αγοραστάκη, η Κρητική Διατροφή538 Kb
 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr