Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Αρχείο Χωροταξία, Πολεοδομία "Αθηνοκεντρικό και σε βάρος της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο του ΥΠΕΧΩΔΕ"
"Αθηνοκεντρικό και σε βάρος της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο του ΥΠΕΧΩΔΕ"

 

Δελτίο Τύπου της Ανεξάρτητης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης-ΕΝΑΕ, 8.I.2008

                                                                                                                         

Με το θέμα του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου του ΥΠΕΧΩΔΕ συνεδρίασε σήμερα το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ. Το μέλος του Δ.Σ της ΕΝΑΕ Γιώργος Αγοραστάκης, επεσήμανε κατά τη συζήτηση:

 

GXΤο Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο αποτελεί τον καταστατικό χάρτη ανάπτυξης της χώρας μας για τα επόμενα 15 χρόνια, είναι μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα για την ανάπτυξη και ως εκ τούτου πρέπει να του δοθεί ανάλογη σημασία και βαρύτητα απ’ όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας.

 

Μόνο ανησυχία προκαλεί η βιασύνη που επιδεικνύει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς να ψηφιστεί εσπευσμένα από τη Βουλή το νέο Γενικό χωροταξικό Πλαίσιο, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος. Ο χρόνος που διατέθηκε στο δημόσιο διάλογο σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα, ήταν εντελώς περιορισμένος και δεν υπήρξε δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής των φορέων στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου. Γι’ αυτό πρέπει να αναβληθεί η θεσμοθέτηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου (έγκριση Κυβερνητικής Επιτροπής, έγκριση Βουλής) κατά εξ (6) μήνες, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος διαβούλευσης και αναμόρφωσης του όπως επίσης και των Ειδικών Χωροταξικών πριν αυτά κυρωθούν. 

 

Το Γενικό Χωροταξικό γενικόλογα, αόριστα και αποσπασματικά, αναφέρεται στην ανάγκη μίας γεωγραφικής ανασυγκρότησης της χώρας «με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων διοικητικών και αναπτυξιακών ενοτήτων», χωρίς να προσδιορίζεται ο τρόπος, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση των Περιφερειών της. Το χωροταξικό μπαίνει στα χωράφια της διοικητικής οργάνωσης και της θεσμικής διάρθρωσης του κράτους και προβλέπει συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις σε ανοικτά θέματα για τα οποία βρισκόμαστε ήδη σε διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Το Σχέδιο αναφέρεται σ’ ένα παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε «πόλους» (πόλεις) και «άξονες ανάπτυξης». Το μοντέλο αυτό ενισχύει παραπέρα το Αθηνοκεντρικό κράτος, πριμοδοτεί για μία ακόμα φορά τον υδροκεφαλισμό των μεγάλων πόλεων σε βάρος των μικρότερων και τελικά της ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελληνική περιφέρεια. Οι άξονες ανάπτυξης που επιλέγει το χωροταξικό, ουσιαστικά ταυτίζονται με τους οδικούς άξονες που έχει προαποφασίσει και υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ και αγνοούνται ή υποβαθμίζονται οι εναέριοι και θαλάσσιοι άξονες και οι περιοχές που στηρίζονται σ΄αυτούς όπως η Κρήτη, η νησιωτική χώρα, η Δυτ.Ελλάδα. Παραμελούνται τελείως ο θαλάσσιος, ο νησιωτικός και παράκτιος χώρος καθώς επίσης και οι παραμεθόριες περιοχές και αντιμετωπίζονται ως «τοπία» και περιβάλλων χώρος των αστικών κέντρων. Αγνοούνται οι σχέσεις μεταξύ των νησιών, τα οποία θα πρέπει να επικοινωνούν και να βρίσκονται υπό την «κηδεμονία» της πρωτεύουσας ή και της συμπρωτεύουσας.

 

Οι πέρα από τα σύνορα άξονες ανάπτυξης περιορίζονται στις παραδοσιακές σχέσεις με τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και αγνοείται η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Ευρώπη με τις καινούργιες χώρες και τους νέους άξονες ενέργειας όπως επίσης αγνοείται και η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί προοπτικά με την νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την Μεσόγειο και την Τουρκία.

 

Το χωροταξικό προτάσσει συνεχώς την αρχή της ανταγωνιστικότητας και αγνοεί τη χωρική συνοχή, την έννοια της ποιότητας, την επάρκεια των φυσικών πόρων, την αρχή της αειφορίας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος - όλα όσα πρέπει να αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τη βάση της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι σε άλλες χώρες.  Παραβλέπει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον νησιωτικό και ορεινό χαρακτήρα της χώρας μας. 

 

Τα μεγάλα θέματα των κλιματικών αλλαγών, της διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων, της ενέργειας, της προστασίας του φυσικού τοπίου, της βιολογικής γεωργίας, προσεγγίζονται με τελείως θεωρητικό τρόπο, ενώ δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι η επιρροή τους στις γενικές αρχές και στις στρατηγικές επιλογές του Χωροταξικού Πλαισίου. Το χωροταξικό βρίσκεται αρκετά πίσω από την κοινοτική νομοθεσία και τις κοινοτικές πολιτικές για τους φυσικούς πόρους, για το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες καλείται η χώρα μας να εφαρμόσει και να εναρμονιστεί. 

 

Τέλος, εκτός από τις γενικές παρατηρήσεις ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης έθεσε το ζήτημα που αφορά τις υποδομές μεταφορών του Νομού Χανίων και τις απαράδεκτες προβλέψεις του χωροταξικού με τις οποίες όχι μόνον προτείνεται η αναβάθμισης τους, αλλά αντίθετα η υποβάθμισής τους. Το Λιμάνι της Σούδας από τη κατηγορία «εθνικής εμβέλειας» -όπως έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν με νόμο- υποβαθμίζεται στην κατηγορία «περιφερειακής εμβέλειας». Το Αεροδρόμιο Χανίων από την κατηγορία του ως «διεθνούς αεροδρομίου» υποβαθμίζεται σε «κόμβο ευρύτερης περιοχής».

 

Για τους φορείς των Χανίων είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο να διατηρήσουν οι υποδομές μεταφορών του Νομού Χανίων τον χαρακτηρισμό που έχουν από την Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία και επιπλέον να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα και έργα αναβάθμισή τους (Αεροδρόμιο, Λιμάνι Σούδας, ΒΟΑΚ) την επόμενη προγραμματική περίοδο. Ειδική πρόβλεψη πρέπει να γίνει στο Γενικό Χωροταξικό για την αναγνώριση της συνέχεια και της διασύνδεσης της Ιωνίας οδού (ή του Δυτικού άξονα) της χώρας με το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), μέσω της θαλάσσιας σύνδεσης Καλαμάτας-Καστελίου.  Διατυπώνουμε την αντίθεσή μας για το τοπικό χαρακτήρα που δίνεται στο λιμένα του Καστελίου και ζητούμε την αναγνώρισή του ως πύλη εισόδου-εξόδου για τις μεταφορές της Κρήτης προς την συντομότερη οδό για το διεθνή λιμένα της Πάτρας και ως ένα κόμβο δύο οδικών αξόνων.

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr