Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2013 Η διαστροφή των λέξεων
Η διαστροφή των λέξεων

του Γιώργου Αγοραστάκη, 29/1/2013

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔκρατίας την τελευταία δεκαετία είναι η διαφθορά της γλώσσας, μέσω της διαστροφής του περιεχομένου των λέξεων, μέσω της αντιστροφής, της σχετικοποίησης και του ευτελισμού των εννοιών. Ο πολιτικός λόγος της εξουσίας τους κυριαρχείται από μια πλημμυρίδα ευφημισμών, μετωνυμιών και διαστρεβλώσεων.

Καθημερινά τα καθεστωτικά ΜΜΕ, κυνικά κι απροσχημάτιστα, υποβάλουν την κοινωνία σε πλύση εγκεφάλου, μ’ αυτόν τον εξουσιαστικό λόγο και λεξιλόγιο, με σκοπό οι άνθρωποι να χάσουν τελικά το νόημα των λέξεων, να τους επιβληθεί μια ψευδής συνείδηση, μια παραμορφωτική εικόνα της πραγματικότητας και να εξασφαλιστεί η υπακοή τους κατά την εξαθλίωσή τους (Σφάξε με αγά μ’ να αγιάσω).

Τα τελευταία μνημονιακά χρόνια προκειμένου να αποδυναμωθεί η ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα και να παρουσιαστεί λιγότερο αποτρόπαιη, φυσιολογική και προπαντός αναπόφευκτη, το φαινόμενο πήρε έκταση. Η τροϊκανή επιτροπεία ονομάστηκε πρώτα «τεχνική βοήθεια» και μετά «επιτήρηση». Σ’ όλα τα βάρβαρα, επώδυνα κι αντιλαϊκά μέτρα δίνονται ονόματα-ευφημισμοί ή χρησιμοποιούνται λέξεις με θετική έννοια, όπως: εκσυγχρονισμός, εξορθολογισμός, εξυγίανση, απελευθέρωση . Τα διάφορα χαράτσια που επιβλήθηκαν μετονομάστηκαν σε «εισφορές αλληλεγγύης», ακόμη και «ασφάλιστρα κινδύνου» έναντι χρεωκοπίας (!). Η ανεργία μετονομάστηκε σε εργασιακή εφεδρεία, η απόλυση σε αποχώρηση κτλ, κτλ.

Η κορυφαία διαστροφή και βεβήλωση -κατά την γνώμη μου- υπήρξε με την χρήση του ονόματος του Καλλικράτη για να ονομαστεί ο μνημονιακός νόμος 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», από τη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου του αυτο-ονομαζόμενου «σοσιαλιστή» και «αντι-εξουσιαστή». Επέλεξαν να δώσουν σ’ ένα νόμο κατεδάφισης της αυτοδιοίκησης, το όνομα του αρχιτέκτονα της τελειότητας, του ανθρώπου εκείνου που μαζί με τον Ικτίνο άφησαν σε μας και σ’ όλη την ανθρωπότητα, εις τους αιώνες, το τέλειο οικοδόμημα, το αποκρυστάλλωμα της συμπαντικής αρμονίας. Τέτοια διαστροφή!

Ο έλεγχος της σκέψης μέσω της καταστροφής των λέξεων

Η εξουσία διαστρέφει τις λέξεις γιατί πρέπει να ελέγξει τις σημασίες. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία επιδιώκεται πρώτα ο έλεγχος της σκέψης των πολιτών και στην συνέχεια ο έλεγχος της πολιτικής συμπεριφοράς τους. Η αλλοτρίωση σ΄όλο της το μεγαλείο. Ο άνθρωπος αποξενώνεται από το δημιούργημά του –τη γλώσσα- μέχρι που καταλήγει να τον εξουσιάσει και να τον υποδουλώσει τελικά .

Πρώτος ο Όργουελ το 1949 με το τελευταίο έργο του «1984» παρουσίασε το σύστημα που αποσκοπεί στη μη σκέψη μέσω της καταστροφής των λέξεων και την καθιέρωση της Νέας Ομιλίας. Ο Όργουελ, σκιαγραφεί εφιαλτικά στο μελλοντικό τότε έτος 1984 το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, όπου τα πάντα εξελίσσονται υπό την εξουσία του «Μεγάλου Αδελφού» (Big Brother). Το καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού κατάφερε να ελέγχει τις δραστηριότητες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των υπηκόων του. Ένα από τα όπλα του ήταν η πλήρης διαστροφή του νοήματος των λέξεων οι οποίες αποτελούσαν το γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας των υπηκόων. Βασικό σύνθημα του καθεστώτος αποτελούσε το τρίπτυχο:

Ο πόλεμος είναι ειρήνη
Η άγνοια είναι δύναμη
Η ελευθερία είναι σκλαβιά

… «Δίνουμε στη γλώσσα την τελική της μορφή, τη μορφή που θα έχει όταν κανείς δε θα μιλάει άλλη γλώσσα. Όταν τελειώσουμε, οι άνθρωποι σαν εσένα θα πρέπει να τη μάθουν απ’ αρχής. Πιστεύεις, φαντάζομαι, ότι η κύρια δουλειά μας είναι να εφεύρουμε νέες λέξεις. Αλλά δε συμβαίνει καθόλου κάτι τέτοιο! Καταστρέφουμε λέξεις – εικοσάδες, εκατοντάδες κάθε μέρα. Πετσοκόβουμε τη γλώσσα ως το κόκαλο»… … «Δε βλέπεις ότι ο σκοπός της Νέας Ομιλίας είναι να στενέψει τα όρια της σκέψης; Στο τέλος θα κάνουμε κυριολεκτικά αδύνατο το έγκλημα της σκέψης, γιατί δε θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσει κανείς. Κάθε γενική έννοια που μπορεί ποτέ να εκφραστεί θα καλύπτεται με μια μόνο λέξη, που το νόημά της θα είναι αυστηρά καθορισμένο και όλες οι παραπλήσιες έννοιές της θα έχουν εκλείψει και ξεχαστεί. Η Παλαιά Ομιλία θα εκτοπιστεί μια για πάντα και θα έσπαζε και ο τελευταίος κρίκος με το παρελθόν»...

Ο Όργουελ πέθανε μεσήλικας -47 ετών- το 1950 ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του «1984». Προφήτευσε καταστάσεις μου έμελε να εμφανιστούν και να επικρατήσουν σε πολλές χώρες μετά από 50 χρόνια.

Σε επόμενο άρθρο "ο έλεγχος του νου" - Noam Chomsky, NLP and Mind Control

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr