Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2013 Γιώργος Αγοραστάκης: "η ενοποίηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα"
Γιώργος Αγοραστάκης: "η ενοποίηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα"

Σχετικά με την ενοποίηση ΟΑΔΥΚ – ΟΑΝΑΚ – Υποδομών Κρήτης ΑΕ και την δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Συνέντευξη στο Γιώργο Γυπάκη, στο «Πολίτη των Χανίων», Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

“Η ενοποίηση μάλλον προκύπτει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου.” μας λέει ο κ. Αγοραστάκης.“ Κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα. Ενοποιεί Οργανισμούς ανόμοιους και τους αφήνει στο ίδιο χάλι στο οποίο βρισκότανε. Οι οργανισμοί αυτοί αυτή την περίοδο των μνημονίων έχουν απαξιωθεί, έχει φυλλορροήσει το προσωπικό τους και δεν έχουν το δυναμικό να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να διαχειριστούν τα θέματα για τα οποία είναι αρμόδιοι. Αυτό είναι το πρόβλημά τους και η ενοποίηση δε τα λύνει. Επίσης, δημιουργεί κάποιες υποψίες, κάποιους φόβους ότι στο μέλλον, είναι δυνατόν ένα μέρος από τα αντικείμενά τους να ιδιωτικοποιηθεί. Και περισσότερο αυτό αφορά τον τομέα που διαχειρίζεται ο ΟΑΔΥΚ, το νερό.”

-Πώς μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί όταν το 51% ανήκει στο κράτος και το 49% στην Τ.Α, σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Βολουδάκη;

-Μα την πολιτική αυτή την υλοποιεί η κυβέρνηση….. αρχής γενομένης από την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να βάλει μέσα στο λογαριασμό την ιδιωτικοποίηση του τομέα του νερού. Άρα ο φόβος είναι βάσιμος. Το νερό –ακόμη- και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα από τα επίμαχα ζητήματα στις ιδιωτικοποιήσεις, με τις Γαλλικές εταιρείες, που είναι και οι μεγαλύτερες στον κόσμο, να πρωτοστατούν.

-Είναι πιο εύκολο λέτε να ιδιωτικοποιηθεί ένας τόσο μεγάλος ενοποιημένος φορέας από το να παραμένει όπως είναι τώρα, με ανεξάρτητους οργανισμούς και διαφορετικά αντικείμενα;

-Αυτή ακριβώς είναι η μέθοδος. Έχουμε τώρα ένα οξύμωρο σχήμα. Από τις αποκρατικοποιήσεις που είναι η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης, τώρα πάμε στις κρατικοποιήσεις, για να γίνουν μετά οι ιδιωτικοποιήσεις.

-Πώς πρέπει να είναι το καθεστώς αυτών των οργανισμών;

Αυτοί οι οργανισμοί, πρέπει να ελέγχονται από τους κοινωνικούς φορείς των περιοχών που βρίσκονται. Ο σκοπός τους είναι να υπηρετούνε τις τοπικές κοινωνίες και τις αναπτυξιακές ανάγκες και θα πρέπει να ελέγχονται και να διοικούνται από τους τοπικούς φορείς. Το παράδειγμα του ΟΑΔΥΚ αποδεικνύει ό,τι είναι χρήσιμο και αναγκαίο να υπάρχει και κρατική συμμετοχή στη διοίκηση, διότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να υλοποιούν δημόσια έργα και να κάνουν μελέτες. Εννοείται ότι με την κρατικοποίησή του ο Οργανισμός θα χάσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και τη δυνατότητα να εξυπηρετεί την αυτοδιοίκηση και να λύνει προβλήματα, όπως κάνει ως τώρα.

Κινδυνεύει το κομμάτι που αφορά τον ΒΟΑΚ με ιδιωτικοποίηση;

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, η εταιρεία Υποδομές Κρήτης ΑΕ, ο Βόρειος Οδικός Άξονας και το αντικείμενο της ανακατασκευής και διαχείρισής του, να περιέλθει στο νέο φορέα. Για να αντιμετωπισθεί το θέμα του ΒΟΑΚ, έχουμε πει ό,τι απαιτείται σύσταση μιας κρατικής εταιρείας, στα πρότυπα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε, που θα αναλάβει το θέμα από την αρχή ως το τέλος, δηλαδή από τη μελέτη ως την υλοποίηση και με τριμερή χρηματοδότηση (Κοινοτικούς πόρους, δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και δημόσιους πόρους, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες). Η συγχρηματοδότηση με τον ιδιωτικό τομέα αποδείχτηκε ότι δεν περπατάει.”

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr