Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2014 Αίμα και δάκρυα
Αίμα και δάκρυα

Άρθρο του Γιώργου Αγοραστάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε προ ημερών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό και ανατρεπτικό», όπως τόνισε, που περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα κεφάλαια για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση:

  • «Το Πρόγραμμά μας για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,
  • Τα άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας
  • Το εθνικό σχέδιο για την ανάκτησης της εργασίας
  • Ο θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος»

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας με στόχο:

«Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.

Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Συμφωνία για “Ευρωπαϊκό New Deal”, με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων».

ΕΔΩ είναι ανηρτημένη ολόκληρη η ομιλία:> http://www.istologos.gr/home/55-myblog/931-2014-09-14-17-57-28#.VCXfjFJxmUk

Οι εξαγγελίες αυτές γέννησαν μια μεγάλη δημόσια συζήτηση. Αν εξαιρέσει κανείς την χυδαία αντιπαράθεση της ΝΔ, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για την επόμενη μέρα και το” δέον γενέσθαι” από μια μελλοντική κυβέρνηση της αριστεράς. Υπήρξαν πολλές και αξιόλογες κρίσεις και τοποθετήσεις. Σε μια θέλω να σταθώ κριτικά.

alt

Γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο protagon 15/9/2014

«Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που προετοιμάζεται να κυβερνήσει εν μέσω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των πολιτών, δεν μπορεί παρά να νιώσει την ανάγκη να παρουσιάσει, και να δεσμευτεί, σε κάποια ελάχιστη δέσμη μέτρων ανακούφισης ανθρώπων και επιχειρήσεων που θα εφαρμόσει από τον πρώτο μήνα μιας μελλοντικής κυβέρνησης της οποίας θα αποτελεί τον κορμό. Το κατανοώ αυτό. Όμως πόσο θα ήθελα να ακούσω κάτι διαφορετικό στην προεκλογική περίοδο που, όπως φαίνεται, έχει αρχίσει ήδη! Πόσο θα ήθελα μια τοποθέτηση που να λέει πάνω-κάτω τα εξής:

Αν πιστεύετε ότι τα Μνημόνια που ψηφίστηκαν ήταν η μόνη εναλλακτική εντός της Ευρωζώνης, δεν πρέπει να μας ψηφίσετε.

Αν ….

Αν περιμένετε από εμάς να σας πούμε ότι είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε την οικονομία, και να ανατρέψουμε τις κατάφορες αδικίες που ζείτε καθημερινά, προτού επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, θα σας απογοητεύσουμε.

Γιατί να μας ψηφίσετε; Επειδή σας υποσχόμαστε μόνο δύο πράγματα:

Αίμα και Δάκρυα, όπως υποσχέθηκε στους συμπολίτες του ο Τσώρτσιλ το 1939 τότε που τους ζητούσε την βοήθεια και υποστήριξή τους μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας εν μέσω πολέμου.

Αίμα και Δάκρυα που, όμως, θα δώσουν σε όλους μας, κι όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το δικαίωμα να ελπίζουμε για ένα τέλος στον σιωπηλό αλλά αμείλικτο πόλεμο για την Αξιοπρέπεια και για την Αλήθεια.

Αίμα και δάκρυα που θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να χύσουμε ώστε να μπει η χώρα σε βιώσιμη πορεία, η οποία σήμερα είναι αδύνατη όσο, είτε (Α) πιστεύουμε πως η συμμόρφωση «προς τας υποδείξεις» της τρόικας είναι η λύση (με κάποιες κουτοπονηριές που θα μας επιτρέψουν μια πιο χαλαρή συμμόρφωση από αυτή που απαιτούν οι δανειστές), είτε (Β) νομίζουμε ότι η λύση μπορεί να δοθεί αναδιανέμοντας τους λιγοστούς πόρους ενός κράτους που μόνο εικονικά πλεονάσματα έχει, τα οποία μάλιστα είναι προϊόν μη βιώσιμης αφαίμαξης μιας φθίνουσας οικονομίας (και των συνήθων κορόιδων).

Πράγματι, αν θέλετε να μας ψηφίσετε να το κάνετε επειδή τα Δάκρυα και το Αίμα που σας υποσχόμαστε τα θεωρείτε ως ένα μικρό αντίτιμο για να ακούτε από κυβερνητικά χείλη την Αλήθεια. Για να έχετε αντιπρόσωπους στην Ευρώπη που δεν θα παρακαλάνε αλλά ούτε και θα ενστερνιστούν την τακτική του τσαμπουκά και της μπλόφας αλλά που, αντίθετα, θα υιοθετήσουν μια στρατηγική που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να υιοθετήσει έως τώρα: τη στρατηγική κίνηση του να λέμε την Αλήθεια στους εταίρους, στους λαούς των εταίρων και στους πολίτες της χώρας μας. Την Αλήθεια για την κατάσταση των τραπεζών (αντί την προσποίηση ότι είναι «ισχυρές»). Την Αλήθεια για τα ανύπαρκτα πλεονάσματα του κράτους μας. Την Αλήθεια για τις επενδύσεις και τις ανύπαρκτες προοπτικές τους όσο συνεχίζεται ο θανάσιμος εναγκαλισμός πτωχευμένου κράτους, πτωχευμένων τραπεζών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, πτωχευμένων θεσμών.

Τέλος, πρέπει να ξέρετε ότι τη νίκη στις εκλογές τη φοβόμαστε περισσότερο από την ήττα. Την τρέμουμε, για την ακρίβεια. Αν όμως εσείς αποφασίσετε να μας ψηφίσετε για να κάνουμε πράξη το Αίμα και τα Δάκρυα που σας υποσχόμαστε, με αντάλλαγμα την Αλήθεια και την Αξιοπρέπεια - αν εσείς ξεπεράσετε τον φόβο αυτής της δέσμευσής μας- τότε θα ξεπεράσουμε κι εμείς τον τρόμο που μας προκαλεί η ιδέα να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα στη σημερινή τρισάθλια συγκυρία.»

Πολλά ερωτηματικά γεννά αυτή η τοποθέτηση του εξαίρετου καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη. Δύο είναι τα κύρια.

Πιστεύει ο κ.Βαρουφάκης ότι η διαπραγμάτευση του χρέους όπως λέει ο κ.Τσίπρας πρέπει και μπορεί να γίνει στα γρήγορα και μέχρι τότε δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία αν δεν επιτευχθεί πρώτα μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, που θα διακανονίσει το χρέος και τι πρέπει να γίνει αν τραβήξει σε μάκρος αυτή η διαδικασία;

Είναι κατανοητό ότι οι δανειστές δεν θα υποχωρήσουν αμαχητί και ότι η σύγκρουση θα είναι σκληρή, αλλά γιατί το αποτέλεσμά της θα έχει μόνο «αίμα και δάκρυα» για τους Έλληνες; Μήπως υπερβάλομε, κι εκεί που χρειάζονται «νηφάλιοι υπολογισμοί» (κρύο αίμα) εμείς πάμε στη μάχη φοβισμένοι; Πάμε για να χάσομε δηλαδή;

Κατά τη γνώμη μας, ένα «αριστερό» πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν μπορεί παρά να βασίζεται μόνο στην πραγματικότητα και την αλήθεια. O ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συγκαλύψει καμιά κατάσταση, κανένα συμφέρον και καμιά ευθύνη. Ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος παρά ο πατριωτικός να σωθεί η χώρα και οι Έλληνες σε πρώτη φάση. Στο σχέδιο αυτό πρέπει να πιστέψουν όλοι και να έχουν το θάρρος και την αυτοπεποίθηση να το παλέψουν με όποια θυσία φυσικά. Αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία.

«Αίμα και δάκρυα» έχει ο δρόμος που ακολουθούμε. Αν τον συνεχίσουμε τότε θα ‘χει τα «ποτάμια αίμα και δάκρυα»! Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια που πρέπει να πιστέψουν όλοι!

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr