Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2014 H επιτυχία της αποτυχίας
H επιτυχία της αποτυχίας

Άρθρο του Γιώργου Αγοραστάκη, 12/10/2014

Τριγμοί στο οικοδόμημα της Ευρώπης

Στη Σαμοθράκη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο πρώην επικεφαλής του τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, και συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Η πράξη είναι προτιμότερη από τη θεωρία". «Το πιο σημαντικό πράγμα, κατά την άποψη μου, σε κάθε χώρα, είναι όχι μόνο να νοιώθεις υπερηφάνεια για τη χώρα σου, αλλά και το αίσθημα της δέσμευσης να αλλάξεις κάτι» τόνισε ο κ. Άκερμαν αποφεύγοντας να μιλήσει για την ουσία. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τι είναι προτιμότερο και τι να αλλάξεις -κ. Άκερμαν- την πράξη ή τη θεωρία;

Ένα παλιό ρητό λέει «Αν τα γεγονότα δεν ταιριάζουν με τη θεωρία, αλλάξτε τη θεωρία». Η Γερμανική ηγεσία όμως φαίνεται να πιστεύει ότι είναι ευκολότερο να αλλάξει την πραγματικότητα από τη θεωρία.

Η νεοφιλελεύθερη θεωρία της λιτότητας έχει αποτύχει. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πάρει την κάτω βόλτα, αλλά η λιτότητα καλά κρατεί. Οι υπερασπιστές της επιμένουν να τη συνεχίζουν! Η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής αποθαίνει!

«Η λιτότητα έφερε μια απόλυτη και ολοκληρωτική καταστροφή, η οποία γίνεται όλο και πιο εμφανής, καθώς οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν και πάλι στασιμότητα αν όχι ύφεση, με την ανεργία να επιμένει σε επίπεδα ρεκόρ και το κατά κεφαλήν πραγματικό (αποπληθωρισμένο) ΑΕΠ σε πολλές χώρες να παραμένει κάτω από τα επίπεδα προ της ύφεσης», σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και συνεχίζει:

Οι περισσότερες χώρες που πλήττονται είναι σε κατάθλιψη. Δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψει μια οικονομία όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα, όπου σχεδόν ένα στα τέσσερα άτομα - και πάνω από το 50% των νέων ανθρώπων - δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Το να πούμε ότι το φάρμακο λειτουργεί, διότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα, ή επειδή μπορεί κανείς να δει μια αχτίδα πενιχρή ανάπτυξη, είναι παρόμοιο λέγοντας ότι «εξακολουθεί η αιματοχυσία, αλλά ο ασθενής δεν έχει πεθάνει ακόμα».

Αυτή είναι η κατάσταση κ. Άκερμαν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα (για την οποία έχετε και προσωπικά ευθύνες) και δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως μας είπατε. Η Ελλάδα σπούδασε τα παιδιά της και τώρα τα ‘χει και θα τα ‘χει άνεργα.

alt

Η λιτότητα καταστρέφει την Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο α΄ τρίμηνο, έμεινε στάσιμο στο β΄ και δεν έχει καμιά ελπίδα βελτίωσης ως τέλος του έτους. Η Ευρωζώνη έγινε "αδύναμος κρίκος" της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το γερμανικό μοντέλο λιτότητας κλονίζεται και το γερμανικό «success story» καταρρέει. Ένας ένας φεύγει από το Ευρωπαϊκό μαντρί της λιτότητας!

Η Γαλλική Κυβέρνηση τα μέτρησε και τα ξαναμέτρησε και ανακοίνωσε στο Eurogroup (13/09/2014) ότι δεν θα επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός του ορίου που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ (το 3% του ΑΕΠ της) πριν από το 2017. Και μπορεί -όπως έγραφαν οι εφημερίδες- «η Γαλλία ν΄άκουσε τα εξ αμάξης» στο Eurogroup, μπορεί να προκάλεσε το μένος της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε., δεν έκανε πίσω και κατέθεσε στη βουλή ελλειμματικό προϋπολογισμό. Εμάς εδώ ο δικός μας πρωθυπουργός θριαμβολογεί ακόμα για το «success story» του να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα!

Τη Γαλλία θα ακολουθήσει η Ιταλία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της και πάει λέγοντας. Όλο το οικοδόμημα του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας της Ε.Ε. -δηλαδή της λιτότητας- καταρρέει και παρασέρνει μαζί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι Γερμανική ηγεσία παρ’ όλα αυτά επιμένει στη θεωρία της λιτότητας. Ενώ έχει αποδειχθεί περίτρανα ό,τι η ύφεση στην Ευρώπη προκαλείται από τη λιτότητα αυτοί εκεί! Είναι τρελοί! Εδώ ταιριάζει το ρηθέν από τον Αϊνστάιν: «ο ορισμός της τρέλας είναι να συνεχίζει να κάνει κάποιος το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, περιμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr