Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2015 Το σύμπλεγμα του Λαοκόωντος
Το σύμπλεγμα του Λαοκόωντος

του Γιώργου Αγοραστάκη

Το Σύμπλεγμα του Λαοκόωντος είναι ένα γλυπτό που βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Βατικανού, στη Ρώμη. Τα θαλάσσια φίδια του Ποσειδώνα (Πόρκις και Χαρίβοια) συσφίγγουν θανάσιμα τον Λαοκόωντα και τους γιούς του Αντίφα και Θυμβραίο.

Μια παρωδία του συμπλέγματος είναι και το σκίτσο, που απεικονίζει τα τρομερά φίδια των δανειστών της Eυρωζώνης και του Δ.Ν.Τ. να συσφίγγουν θανάσιμα τους Έλληνες!

alt

Δυστυχώς, πρόκειται για την απεικόνιση της σημερινής πραγματικότητας ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε. Το ζήτημα είναι πως μπορούμε ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτά τα τρομερά φίδια, από την θανάσιμη περίσφιξη των δανειστών.

Το έγκλημα έγινε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που μετέτρεψαν τον δανεισμό της χώρας από τους ιδιώτες στους θεσμικούς ετέρους που είναι το ΔΝΤ η Ε.Τ. και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Έδεσαν την χώρα χειροπόδαρα. Τον Μάρτιο του 2010 όταν μπήκαμε στο μνημόνιο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 100% προς τους ιδιώτες και σήμερα είναι μόνο το 19% και κατά το υπόλοιπο 81% έχει γίνει χρέος προς το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Και είναι έγκλημα αυτή η μετατροπή γιατί είναι πλέον πολύ δύσκολη η ρύθμιση του χρέους με τους θεσμικούς δανειστές.

Μες τις βουλευτικές εκλογές προ μηνός, έγινε η μεγάλη ανατροπή κι απαλλαγήκαμε από τις υποτελείς κυβερνήσεις που έδεσαν τη χώρα μ’ αυτά τα φίδια. Το πρώτο δειλό βήμα έγινε. Η τρόικα και το μνημόνιο τυπικά πήγαν στην άκρη. Η κληρονομιά τους όμως έμεινε.

Τώρα η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για να δώσει τη μεγάλη μάχη που είναι η τελική ρύθμιση των δανείων. Ότι δεν έγινε τώρα 4 χρόνια πρέπει να γίνει σε 4 μήνες. Αν δεν απαλλαγή η χώρα μας από την καταβολή των τόκων και τοκοχρεολυσίων τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να πάρει μπροστά η οικονομία, ούτε να υλοποιηθεί αυτό το ελάχιστο πρόγραμμα σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ. Από το πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη της χώρας θα εξαρτηθούν όλα τα υπόλοιπα.

Η εμπειρία των ημερών αυτών απέδειξε ότι η ευρωπαϊκή ηγεμονική ομάδα της λιτότητας είναι αμείλικτη, αλλά δεν είναι πανίσχυρη. Μπορεί η Ελλάδα εν τοις πράγμασι ν΄ αμφισβήτησε τα νεοφιλελεύθερα δόγματα της Μέρκελ και να κατάφερε να πάρει παράταση προκειμένου να δώσει το μεγάλο αγώνα, που αφορά τη ρύθμιση του χρέους, αλλά είδε τους ευρωπαίους εταίρους μπροστά της αποφασισμένους να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα, ακόμα και να «χυθεί αίμα» μ’ ένα grexit!

Στην μεγάλη διαπραγμάτευση δεν αρκούν οι τρέχουσες συμμαχίες της Ελλάδας. Χρειάζεται ένα ευρύτερο μέτωπο χωρών και πολιτικών-κοινωνικών δυνάμεων της Ευρώπης προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τα κοινά προβλήματα της υπερχρέωσης και της ύφεσης.

Δυστυχώς όπως αποδείχτηκε η Γερμανία με τους δορυφόρους της επιμένει να κρατά παγιδευμένη όλη την Ευρώπη σε μια πολιτική που αποδείχτηκε και αποδεικνύεται καταστροφική. Ο συνδυασμός χρέους ρεκόρ και επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης δείχνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο γύρο κρίσης.

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr