Skip to content

Ιστόλογος

Αρχή Νεότερα του 2016 Περί του «δυνατού» και του «αδύνατου»
Περί του «δυνατού» και του «αδύνατου»

ή περί του «εφικτού» και του «ανέφικτου»…

Εν όψει του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ… για την Αριστερά και την τωρινή ιστορική της αποστολή.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ένα φιλοσοφικό «σφηνάκι του Πελεγρίνη» για το «ΑΔΥΝΑΤΟ»

alt

"Επικροτώ την προτροπή του Έσσε πως, «για να προκόψει το δυνατό, πρέπει να επιχειρεί κανείς διαρκώς το αδύνατο» -εφόσον, βέβαια, ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω, θα ήθελε κάποιος το δυνατό, εκείνο που θα ήταν σε θέση να πράξει, να έχει ιδιαίτερη αξία. Το αδύνατο, εξ ορισμού, ξεπερνάει τα όρια του συνήθους, είναι έξω από τη φιλοδοξία του κοινού, του περιορισμένων διαστάσεων ανθρώπου. Ως εκ τούτου, όποτε, στοχεύοντας κανείς σε κάτι αδύνατο, επιδιώκει να το πραγματοποιήσει, εκείνο που θα προκύψει από το εγχείρημά του -και μαζί ο ίδιος- θα αντανακλά την αξία του ξεχωριστού.

Η δημιουργία του τεράστιου κράτους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για παράδειγμα, ήταν προϊόν της στόχευσης του Μακεδόνα ηγέτη στο αδύνατο, καθώς η επιτυχία της εκστρατείας του στην αρχή, όταν την αναλάμβανε, έμοιαζε αδύνατη. Σε διαφορετική περίπτωση, αν, αντί για τη διεκδίκηση του αδύνατου, ο Αλέξανδρος περιοριζόταν σε ό,τι οι υφιστάμενες συνθήκες του υποδείκνυαν ως εφικτό, το ίδιο το αποτέλεσμα μεν της εκστρατείας του θα ήταν κάτι το σύνηθες, μία, λίγο πολύ, σαν τις άλλες εκστρατείες, που συχνά αναλαμβάνονταν τα χρόνια εκείνα, ο ίδιος δε δεν θα είχε καταστεί μέγας.

Το ηθικό όφελος, μάλιστα, θα μπορούσε να προστεθεί, το οποίο ενδέχεται να αποφέρει σε κάποιον η στόχευσή του στο αδύνατο, είναι τόσο, ώστε ακόμη κι αν ο τελευταίος αυτός, επιχειρώντας να το πραγματοποιήσει και να το καταστήσει δυνατό, δεν επιτύχει στον σκοπό του, να μην παύει να εκθειάζεται για την πρόθεσή του αυτή. Ο Λεωνίδας, για να αναφέρω άλλο ένα παράδειγμα από την πολεμική δράση των αρχαίων Ελλήνων, καταχωρίστηκε στην ιστορία ως υπόδειγμα ανδρείας, επειδή, επιλέγοντας να αναμετρηθεί στις Θερμοπύλες με τις κατά πολύ μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες από τις δικές του περσικές δυνάμεις, αποτόλμησε να διεκδικήσει το αδύνατο -τη νίκη επί των Περσών- χωρίς, στο τέλος, να ευοδωθεί η προσπάθειά του αυτή.

Αλέξανδροι και Λεωνίδες, όμως, που, όπως οι φημισμένοι πρόγονοί τους, αναζήτησαν το αδύνατο και καταξιώθηκαν μέσα από την επιδίωξή του, υπάρχουν, τηρουμένων των αναλογιών, και εκτός των πεδίων των μαχών, στην κοινωνία της ειρήνης, της διανόησης, της εργασίας και του μόχθου για την επιβίωση. Διανοούμενοι, κοινωνικοί αναθεωρητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικοί, ιερωμένοι, βιοπαλαιστές, οραματιστές, πλούσιοι, πένητες, απλοί και περισσότερο γνωστοί πολίτες και άλλοτε ανέλαβαν και τώρα, στην εποχή μας, διεξάγουν ο καθένας τους τον -εμφανή ή αφανή- αγώνα του, έχοντας ως στόχο όχι τη διαχείριση του δυνατού, εκείνου που βρίσκεται εντός των ορίων των ικανοτήτων του και των υφισταμένων στο περιβάλλον του συνθηκών, αλλά την κατάκτηση εκείνου που, όντας πέρα και πάνω από εκεί που μπορεί να φτάσει το χέρι το ανθρώπινο, φαντάζει αδύνατο.

Δεν έχει σημασία το αν και τι πέτυχαν -ή και αν πέτυχαν και καθόλου- οι εφευρέτες και οι αγωνιστές του αδύνατου, αλλά πόσο μακριά κοίταξαν. Η αξιολόγηση των ζηλωτών του αδύνατου καθορίζεται όχι τόσο από την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος των, όσο από το πόσο μακριά φιλοδόξησαν να φθάσουν, γιατί είναι τόσες οι άδηλες δυνάμεις των ανθρώπων που, αν οι ίδιοι δεν κατορθώσουν να καταστήσουν το αδύνατο δυνατό, κάποιοι άλλοι, περπατώντας τον δρόμο που εκείνοι τούς υπέδειξαν, θα το επιτύχουν…"

 

Τούτα τα αλληγορικά… για την ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην παρούσα ιστορική συγκυρία,

με άλλα λόγια, δεν υπήρχε μία μόνο επιλογή: η «παράδοση» στους ξένους δανειστές...

 

Για την αντιγραφή

Γιώργος Αγοραστάκης

15/10/2016

 

Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

 

SOCIAL MEDIA

Επισκευθείτε τη σελίδα μου στο FacebookΑκολουθείστε τη σελίδα μου στο TwitterΕπισκευθείτε τη σελίδα μου στο Google Plus

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Συνδέεστε μαζί μας

TWEETS ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.mikis-crete.gr